שפירא אברהם

נולד בארה”ב בה’ תשרי תרפ”ח 1 באוקטובר 1927
עלה ארצה והגיע לדגניה בשנת 1955
נפטר בח’ ניסן תשע”א 11 באפריל  2011

אברהם נולד בניו-יורק לאמו דורותי (דבורה) לבית כהן ולאביו יעקב. במשפחה שני בנים: אברהם, ואחיו הבכור הרווי המבוגר ממנו בארבע שנים . ההורים ילידי רוסיה. משפחת שפירא הייתה משפחה ידועה של רבנים שבבעלותה היה בית דפוס לספרי קודש בעברית וביידיש, אחד משני בתי הדפוס  היהודיים שפעלו ברוסיה הצארית ברישיון מטעם הצאר הרוסי. משפחתו של יעקב, אביו של אברהם, היגרה מרוסיה ללונדון ומשם לארה”ב. תחילה התבססה המשפחה בשיקאגו. מאוחר יותר עבר האב לניו יורק שם הקים את ביתו ושם גם נולד אברהם. האב היה איש עסקים מצליח ובבעלותו היה מפעל ליצור מצלמות שפותחו על ידו.

אברהם גדל בבית מסורתי. כילד למד בבי”ס תיכון פרטי ויוקרתי. את לימודי הב.א. באוניברסיטת ייל סיים בהצטיינות והמשיך ללמודי משפטים באוניברסיטת הרווארד.  לאחר לימודיו עבד כעורך דין במשרד פרטי ובהמשך כיועץ משפטי בכיר במשרד ממשלתי בוושינגטון.

בשנת 1954 החליט לבקר בארץ כתייר. לאחר התנסות קצרה של עבודה כמתנדב וכתייר חזר לארה”ב. בחלוף שנה החליט לעלות לארץ.  קשרים שנוצרו בסיוע פעילים בקהילה היהודית עם יוסף ברץ הובילו אותו לדגניה, שם הקים את ביתו.  ב-1956, ערב מבצע קדש,  נישא ליויה לבית ברץ. בשנת 1957 נולד בנם רון.

אברהם ראה בקיבוץ ובדרכו את הביטוי החשוב ביותר באוניברסאליות של הציונות. עם הגעתו לדגניה ניסה כוחו בחקלאות – בתמרים ובפרדס, עבר להוראה בבית –ירח  ובהמשך עבר להנהלת החשבונות, שם עבד עד לשנותיו האחרונות. במקביל השתלב באקדמיה, בהוראה בפקולטה למשפטים שבאוניברסיטת תל-אביב ובחוג למדעי המדינה שבאוניברסיטת חיפה. המעבר מארה”ב לישראל ומעבודה כיועץ משפטי בחברה קפיטליסטית למעמד של חבר קיבוץ בישראל שבראשית דרכה, לא היה פשוט. גם הקליטה בחברה הקיבוצית לא הייתה קלה. אברהם לא וויתר והחליט להמשיך לעסוק באקדמיה ובמחקר במקביל לעבודתו בדגניה. במהלך השנים מילא תפקידים שונים בקיבוץ והיה חבר פעיל בועדות – בעיקר בועדת חברים ובועדת כספים.

אברהם פרסם מאמרים בתחום המחקר של המשפט והחברה. בין היתר פרסם מחקר מקיף על התפתחות המשפט הפנימי בקיבוץ. בכתיבתו חקר את ההתפתחות המשפט החוקתי במדינת ישראל והזיקה שבין המערכת המשפטית לפוליטית. כתב ביקורות על ספרים והיה שותף עם  פרופסור רות גביזון בכתיבת פרק המבוא למהדורה העברית של ספר כתבי “הפדרליסט”, קובץ של מאמרים שכתבו הוגי ומחברי החוקה האמריקאית,  ושתורגם לראשונה לעברית ופורסם בארץ בשנת 2001. מאמריו התפרסמו בכתבי עת בארץ ובחו”ל. ב”ג’רוסלם פוסט” פרסם במשך עשרים וחמש שנים טור קבוע בתחום  של משפט ופוליטיקה. חלק ממאמריו וסיפור חייו מתפרסם באתר האינטרנט האישי שטיפח בשנותיו האחרונות: http://www.global-report.com/shapiro/

איש משפחה מסור שטיפח את התא המשפחתי. היה קרוב לנכדיו ושותף בתהליך גדילתם והתפתחותם.

השאיר אחריו את יויה אשתו, בנו רון, כלתו בשמת, הנכדים והנינים.

 

 

 

יהי זכרו ברוך

 

התחבר אל האתר